kramatorsk-rukopis (kramatorsk33) wrote,
kramatorsk-rukopis
kramatorsk33

Categories:

Рукопись 1474 года. Киев.

Документ №66.
Богослужебный сборник. 1474 год. Киев. Великое княжество Литовское.
Шифр рукописи: РГБ, МДА, ф.173.I., №69(7).
Рукопись доказывает что предки киевлян почитали святых не только Южной Руси, но и Северо-Восточной Руси.

Фрагмент 1. Послесловие в конце рукописи.
«Всякому делу благу зачало и конець Христос. В лето 6982 (1474г.) индикт 7 записана бысть книга сия Устав месяца августа в 9 на память святаго апостола и евангелиста Матфея в богоспасаемом граде Киеве, в обители пресвятыя владычица нашея Богородица и приснодевы Мариа, честнаго ея успениа, а нарицаемыя лавры преподобных и богоносных отець наших Анд(т)ониа и Феодосиа Печерьскых, а при державе великаго короля Казимира Андрея и воеводе киевьском пане Мартине Гастовтовичи, а замышлением и строением преподобнаго отца нашего архима(нд)рита кир Иоанна Печерьскаго, а рукою многогрешнаго инока Пафнота, а порекло Тонола»



Фрагмент 2. 1-й псалом царя Давида.
"Блажен муж иже не иде на совет нечестивых и на пути грешных не ста"



Фрагмент 3. Тропарь Сергию Радонежскому.



Фрагмент 4.
"Днесь благовернии людие светло празднуемь осеняеми твоим Богомати пришествием и к твоему взирающе причистому образу умильно глаголемь: покрый нас честным си покровом и избави нас от всякого зла, молящи сына своего Христа Бога нашего спасти душа наша."



Фрагмент 5. Тропарь русскому митрополиту Петру Ратенскому.
"В тои же день преставися всесвященный архиепископ богоспасеннаго града Киева и всеа Руси Петръ митрополит в 3 час нощи. В лето 6834 (1326г). Пас церковь Божию лет 18 и месяць 6. Тропарь Петру глас 4. Иже прежде бесплоднаа земле ныне веселися, се бо Христос светилника в тебе показа яве исцелевающаго недугы и болезни наша, сего ради ликуй и веселися с дерзновениемь святитель бо есть вышняго иж сиа съделоваа. Слава и ныне. …"



Фрагмент 6. Тропарь русскому митрополиту Алексию.
"В тои же день память иже в святых святого святителя Алексиа архиепископа рускаго новаго чюдотворца. Тропарь глас 8. Яко апостолом съпрестолна и врача добра и служителя благоприятна, раце твоеи божественеи притекающе святителю Алексие богомудре и чюдотворче, сшедшеся любовию в память твою светло празднуемь в песнех и в пениих радаюшся Христа славяще таковую благодать тебе даровавшего исцелениемь и граду твоему Москве великое утвержение. Глас 8. Божественаго и честнаго святителя Христова новаго чюдотворца Алексиа верно вси поюще людие с любовию да ублажим яко пастыря великаго служителя премудраго земли Русьстеи днесь в память его притецемь радостно плещуще песнь богоносе, но яко имея дерзновение к Богу многообразных нас избави обстояний, да зовем ти радуйся утвержение граду нашему."



Фрагмент 7. Тропарь русским князьям Борису и Глебу.
"В тои же день принесение мощий праведных страстотерпець и боголюбивых князеи рускыхъ Бориса и Глеба. Тропарь праведником. Глас 2. Правдиваа страстотерпца и истиннаа и евангелию послушателя целомудреныи Романе с незлобивым Давидом не спротиву стасте врагу брату убивающему ваша телеса, души же коснутися не могущи. Да плачется убо злыи властолюбець. Вы же радующеся с лики ангельскими предстояще, святеи Троици молитеся державе сродникь ваших богоугодне быти и сыновом рускым спастися."



Фрагмент 8. Тропарь Феодосию Печерскому.
"В той же день успение преподобнаго отца нашего Феодосиа первоначалника общему житию иже в Рускои земли игумена бывшаго честныа обители печерьскыя. Тропарь кондак 11. Православию наставьниче. Кондак глас 2. Звезду рускоую днесь почтемъ от востока въсиавшу и на запад пришедшу всю бо страну сию чюдесы и добротою обогатившу вся ны трудодетельствомь и благодатию иноческаго устава блаженаго Феодосиа"



Фрагмент 9. Тропарь Леонтию Ростовскому и Игнатию Ростовскому.



Фрагмент 10. Тропарь князю Владимиру Великому.
"В той же день успение апостолом равна самодръжца Рускїа земли великаго князя Владимера нареченаго в святем крещении Василиа. Тропарь седален 2. Мученици твои. Тропарь Владимеру глас 4. Уподобивыйся купцу ищущу добраго бисера славнодръжавный Владимере на высоте стола седя матере градовом богоспасенаго Кїева и испытуя посылаяше к царьскому граду увиде ти православную веру и обрете бесценныи бисер Христа избравшаго тя яко втораго Павла отрясша слепоту в святеи купели душевную вкупе и телесную тем же празднуем ти успение люди твои суще моли спастися Дръжавы ти Рускиа начялником христолюбивымь княземь и множеству владомых… …украсися божественаго крещениа багряницею и спасителю Христу в веселии предстоя моли спастися Дръжавы ти Рускїа началником христолюбивым княземь и множеству владомых."



Подготовка материала: Краматорское общество русской культуры "Русь".

Tags: 1474 год, 15 век, Борис и Глеб, Киев, Киево-Печерская Лавра, Леонтий Ростовский, Петр Ратенский, Покров Богородицы, Русь, Сергий Радонежский, Феодосий Печерский, древняя Россия, идеология Донбасса, история, князь Владимир, митрополит Алексий, рукопись, русский мир
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments